مواد جدید امید تازه یی برای دسترسی به آب پاک در نقاط مختلف دنیا ایجاد کرده است.
یک ششم مردم دنیا به آب پاک آشامیدنی دسترسی ندارند. کمبود آب صحی، اسهال و استفراغ (که نتیجه مستقیم فقدان حفظ الصحه خوب است) را یکی از کشنده ترین بیماری ها در سطح جهان نموده است. راه حل این مشکل در فیلتر نمودن آب میباشد، ولی متاسفانه فیلتر ها گران قیمت هستند و امکان توزیع وسیع آنها به دلایل مالی ممکن نمیباشد. خوشبختانه محققین با استفاده از نانوتکنولوژی (فن آوری نانو) و استفاده از مواد ارزان قیمتی چون پنبه و کیسه های چای یک بار مصرف، فیلتر های آب قابل حملی را ایجاد کرده اند که کمتر از یک سنت آمریکایی هزینه برمیدارد.
اکثر فیلترهای آب مروج مجهز به سوراخهای بسیار ریزی هستند که باکتری ها را بدام می اندازند، ولی این منفذهای بسیار باریک اکثرن مسدود میشوند و بنابراین نیاز به حفظ و مراقبت همیشگی دارند که این باعث بالارفتن قیمت و هزینه استفاده از آنها میشود. خانم یی کویی Yi Cui با استفاده از نقره و جریان برق شیوه جدیدی برای کشتن باکتریها اختراع نموده است. خانم کویی Cui، دانشمند ماده شناس دانشگاه استنفورد، مقداری پنبه را که از بازار خریده بود داخل یک محلول رسانای برق حاوی نانوتیوب های کربن و نانووایرهای (سیم) نقره قرار داد. نقره در این ترکیب منحیث کشنده باکتریها عمل میکند و دلیل آنهم آیون های نقره میباشد. این آیون ها ترکیب جنتیکی باکتریها را مختل میسازند که این کار باعث از بین رفتن آنها میشود. جریان ضعیف برقی که توسط دو باطری 9 ولت ایجاد میشود، جداره (پوشه -ممبرین) حجرات باکتریها را شکسته و به این صورت تعداد بیشتری از باکتریها از بین میرود. در امتحانات آزمایشگاهی، فیلتر خانم کویی بیش از 98 درصد باکترهای ای. کالی E. coli موجود در آب آزمایشی را از بین برده است. بخاطر اینکه منفذ های موجود در پنبه از منفذهای مروج کلان تر است، فیلتر جدید 80،000 بار از فیلترهای مرسوم سریعتر میباشد.
یک اختراع ارزان تر، پاکتهای چایی هست که حاوی خرده های کاربن اغشته به مواد کشنده میکروبها میباشد. محققین دانشگاه استلنبوش در آفریقای جنوبی راهی را برای استخراج مواد شیمیایی داخل نانوفایبرها پیدا کرده اند و بدین طریق سطح نانو فایبرها گسترش یافته و به آنها توانایی بدام انداختن باکتریها و یا سایر مواد مضر را میدهد. این فیلترها در گلوی بطری های (باتل) های عادی جای میگیرند و قیمتشان کمتر از یک پنی امریکایی (کمتر از نیم افغانی، صد ریال ایران) میباشد. هر خریطه میتواند یک لیتر آب را تصفیه نماید. این فن آوری هم اکنون توسط دفتر استاندارهای افریقای جنوبی تحت آزمایش است و پژوهشگران تصمیم دارند که بعد از اتمام آزمایشات این فیلترها را در دسترس جوامع نیازمند قرار دهند.
منبع: ساینتفیک امریکن، دسمبر 2010
نویسنده: ملیندا ونر می-یر
واژگان: filters, nanotechnology, nanotubes, Yi Cui, Stanford University, South Africa’s Stellenbosch University, South African Bureau of Standards, E. coli, membrane, cells