انسان شناسی انکشافات باستان شناسی پزشکی روان شناسی

جراحان مغز عصر برنز

شاید تجسم انجام جراحی مغز در عصر برنز پشت شما را بلرزاند. اما مطالعات تازه ای که در ساحات مربوط به عصر برنز در ترکیه انجام شده، نشان میدهد که جراحان اعصاب عصر برنز در کارشان بسیار دقیق بوده اند و اکثر بیمارانشان به احتمال زیاد زنده می مانده اند.

آقای اوندر بیلگی، باستانشناس دانشگاه استانبول، انکشافاتی در اکیزتیپ، منطقۀ کوچکی نزدیک دریای سیاه که بین سالهای ۳۲۰۰ و ۱۷۰۰ قبل از میلاد مردمانی در آن اسکان داشته اند، پنج جمجمه با برشهای تمیز و مربع شکل پیدا کرده است. برشهایی روی این جمجمه ها با مته کاری ایجاد شده است. این برشها نشان دهنده انجام برخی  جراحی های ساده روی عصب دماغی میباشد. چنین برشهایی میتوانسته برای تداوی بیماری هایی چون خونریزی مغزی، سرطان مغز، ضربات مغزی، و یا برخی بیماری های عصبی استفاده شود. آقای بیلگی در آگوست سال ۲۰۱۰ دو تیغ شیشه ای بسیار بُرندۀ ساخته شده از سنگهای آتشفشانی نیز کشف کرده بود. وی بر این باور است که جراحان عصر برنز از این تیغ ها برای ایجاد برشها استفاده میکرده اند.

شواهد کافی برای اثبات اینکه سنگتراشان عصر برنز در کار خود ماهر بوده اند وجود دارد. در تابستان سال گذشته، آقای حدنان اوستوندگ، انسانشناس زیستی (بیولوجیکی) دانشگاه انادولوی ترکیه، جمجۀ چهار هزار ساله ای را در منطقه کولتپه هویوک کشف نمود که توسط جراحان برش خورده بوده است. آقای اوستوندگ میگوید که جراح، برشی به اندازه یک اینچ در دو اینچ ایجاد کرده بوده است و “نشانه های بارزی از رشد مجدد استخوان در منطقۀ جراحی شده دیده میشود.” مشاهده مکرر رشد مجدد در جمجمه های یافت شده آقای یلماز اردال، انسانشناس دانشگاه استیپ در ترکیه، را به این باور رسانده است که نصف کسانی که در عصر حجر تحت عمل جراحی مغزی قرار میگرفته اند زنده میمانده اند و شصت درصد (فیصد) کسانی که در ترکیه تحت چنین عملیاتهایی قرار میگرفته اند از زیر چاقو جان سالم بدر میبرده اند.

 

منبع: مجله دیسکاور، اپریل ۲۰۱۱

واژه ها: bronze age, Turkey, Black sea, Ikiztepe, trepanation, Bilgi, Kultepe Hoyuk, Yilmaz Erdal, surgey, hemorrhages, incision

نظری بدهید