دلایل قانع کنندۀ بسیاری برای بلند شدن از میز کار و بیشتر ایستادن وجود دارد. اما با توجه به تحقیق جدیدی که کالری سوخته شده در فعالیتهای مختلف روزانۀ اداری را محاسبه کرده است، کاهش وزن نمی تواند یکی از این دلایل باشد.
نتایج این تحقیق جدید نشان می دهد یک نوع فعالیت در محل کار به کاهش وزن کمک می کند اما آن فعالیت ایستادن نیست.
بیشتر ما بیش از آنکه باید می نشینیم و از آنجا که بیشتر حرفه های مدرن نشستنی است بیشتر زمان نشستنمان سر کار رخ می دهد. بیشتر ما روزی شش تا هفت ساعت پشت میز می نشینیم.
این رخوت جسمانی طولانی و پیوسته احتمال ابتلا به دیابت، بیماری قلبی، مرگ زودرس و همچنین اضافه وزن را افزایش می دهد.
به همین دلیل بسیاری از جمله نویسنده مقاله، دنبال راهی برای کمتر نشستن هستند. اپلیکیشن روی تلفن هوشمندمان نصب می کنیم تا هشدار دهد در هر ساعت چندین بار بایستیم. مدیرانی که به سلامتی اهمیت می دهند جلسات را حین راه رفتن در راه روها برگزار می کنند. میزهای کار ایستاده نیز به اندازه ای طرفدار پیدا کرده است که وبسایت آنییِن (پیاز) آنرا مورد طنز خود قرار داده «ایستادن در محل کار می تواند تحقیر همکاران را تا ۷۰ درصد افزایش دهد.»
تحقیقات نشان می دهند فعالیتهایی که موجب بلند شدن بیشتر از پشت میز می شوند قند خون را تنظیم می کنند و خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای مزمن را کاهش می دهند. اما بیشتر ما به امید کم شدن سایز دور کمر پشت میز ایستاده کار می کنیم.
تعجب آور است که تحقیقات کمی مقدار کالری سوزانده شده ایستادن یا نشستن در محل کار را محاسبه کرده اند.
برای تحقیق جدید که در مجلۀ فعالیت جسمانی و سلامت به چاپ رسید محققان با مرکز تحقیق مدیریت وزن و فعالیت بدنی در دانشگاه پیتسبرگ همکاری کردند تا ۷۴ داوطلب برای این تحقیق پیدا کنند. بیشتر افراد در دهه ۲۰ زندگیشان هستند، دارای وزن عادی می باشند و تا حدی پشت میز نشین.
داوطلبان به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند. از یک گروه خواسته شد ۱۵ دقیقه بشینند و تایپ کنند و سپس ۱۵ دقیقه بایستند و تا آنجا که امکان دارد از تحرک بیشتر بپرهیزند.
از گروه دیگر نیز خواسته شد ۱۵ دقیقه بنشینند اما به جای تایپ کردن فقط تلویزیون تماشا کنند. سپس ۱۵ دقیقه روی تردمیل به آرامی راه روند.
گروه سوم ۱۵ دقیقه ایستادند و ۱۵ دقیقه نشستند.
و گروه آخر ۱۵ دقیقه روی تردمیل راه رفتند و سپس نشستند.
در تمام مدت داوطلبان ماسکی به صورت داشتند که انرژی مصرفی را به طور دقیق محاسبه می کرد تا تعیین شود چه مقدار کالری مورد استفاده قرار می گیرد.
جای تعجب ندارد که نشستن انرژی چندانی مصرف نکرد. داوطلبان در مدت ۱۵ دقیقه نشستن چه درحال تایپ چه در حال تماشای تلویزیون، حدود ۲۰ کالری سوزاندند.
غیر منتظره تر اینکه ایستادن هم پر زحمت تر از نشستن نبود. داوطلبان با ۱۵ دقیقه ایستادن تنها ۲ کالری بیشتر از افراد نشسته سوزاندند. اینکه اول ایستاده بودند بعد نشسته یا اول نشسته بودند بعد ایستاده فرقی در میزان کالری مصرفی نداشت.
در کل محققان نتیجه گرفتند فردی که به جای نشستن می ایستد و کار می کند در هر ساعت ۸ تا ۹ کالری بیشتر می سوزاند. (یک فنجان قهوه با خامه دارای ۵۰ کالریست.)
اما راه رفتن قضیه دیگری دارد. داوطلبانی که ۱۵ دقیقه راه رفتند، حتی با سرعت کم، سه برابر بیشتر از افراد نشسته یا ایستاده کالری سوزاندند. محققان نتیجه گرفتند یک ساعت راه رفتن ۱۳۰ کالری بیشتر از یک ساعت نشستن یا ایستادن می سوزاند و باعث مصرف انرژی بیشتری می شود که به پیشگیری از اضافه وزن سالانه کمک می کند.
به گفته سِت کریسی نویسنده این تحقیق از دانشگاه پیسبرگ نتیجه این تحقیق آن است که اگر هدفتان کنترل وزن سر کار است «ایستادن کافی نیست. لازم است علاوه بر ایستادن بیشتر در اداره راه روید. مثلا پرینتر را طرف دیگر راه رو قرار دهید یا به جای آنکه آب را کنار دستتان قرار دهید هر ساعت تا آب سرد کن راه بروید. راه رفتن های کوتاه به افزایش مصرف انرژی کمک می کنند در حالیکه ایستادن در سوزاندن انرژی نقش چندانی ندارد.
البته ایستادن فوایدی چون کنترل بهتر قند خون و کمر درد و شانه درد کمتر دارد که از عوارض قوز کردن روی میز هستند.»
بنابراین میز ایستادۀ تان را دور نیندازید اما انتظار نداشته باشید کلوچۀ اضافه ای که با ناهار خوردید را با ایستادن جبران کنید.
منبع: نیویورک تایمز