انکشافات پزشکی دانش‌ها

وقتی دانشمندان به نابینایان «چشم مصنوعی» می دهند

برای افرادی که مبتلا به اختلال درمان ناپذیر ژنتیکی رتینیت رنگدانه ای چشم هستند، دنیا مکان تاریکیست.

جهشهای ژنتیکی موجب می شوند گیرنده های نوری چشم این افراد، سلولهای شبکیه در پشت چشم که نور را به علائم الکتریکی تبدیل می کنند که قابل درک برای مغز هستند، از کار بیفتند و بمیرند. افراد مبتلا به رتینیت رنگدانه ای بدون گیرنده های نوریِ فعال نابینا می شوند.

اما با کمک کاشت شبکیه یا «چشم مصنوعی» به نام آرگوس II برخی بیماران مبتلا به این اختلال کمیاب دوباره بینایی خود را بدست آوردند.

آزمایش بالینی این دستگاه در ده مرکز بینایی در آمریکا و اروپا انجام شده است. محققان این مراکز نتایج سه سال اول آزمایش را در مجله آکادمی چشم پزشکی آمریکا به نام Opthamology به چاپ رساندند.

پیش از استفاده از آرگوس II ، در بهترین شرایط بیمار می توانست نور را تشخیص دهد. با کاشت این دستگاه و روشن شدن آن برخی بیماران تست بینایی بهتری داشتند. لمس کردن مربعی سفید روی مونیتور سیاه و پیدا کردن در، در واقعیت مثالهایی از جمله نتایج موفق تستها بودند.

علاوه بر نتایج تست، متخصصان توانبخشی دیداری، موثر بودن آرگوس II را در زندگی روزانۀ بیماران مورد بررسی قرار دادند. این دستگاه برای ۶۵% شرکت کنندگان در تحقیق تاثیر مثبت در زندگیشان داشت، کیفیت زندگیشان و توانایی انجام وظایف ابتدایی را بهبود بخشید.

نحوه عملکرد دستگاه

سیستم آرگوس II دارای دو بخش مجزاست: دوربین و واحد پردازش که بیمار به چشم می زند (در عکس مشاهده می کنید) و آنتن گیرنده و الکترودها که با عمل جراحی کاشته می شوند.

argus-ii-glassesکنترل پردازش تصویر      باطری    دوربین       آنتن فرستنده

دوربین و واحد پردازش دیداری همان وظیفه ای را انجام می دهند که گیرنده های نوری در افراد مبتلا به رتینیت رنگدانه ای دیگر قادر به آن نیستند: تبدیل اطلاعات دیداری نور به علائِم الکتریکی که مغز قادر به درک آنهاست.

آنتن روی عینک اطلاعات را از دوربین و واحد پردازش دیداری به آنتن گیرنده که در بیمار کاشته شده می فرستد.

argus-ii-implant

زبانه های بخیه             ۶*۱۰  آرایه الکترود          محفظۀ الکترونیکی          آنتن گیرنده

اطلاعات دریافت شده به  ۶۰ آرایه الکترود کاشته شده روی ماکولا که معمولا حساسترین بخش شبکیه  است می رود.

الکترودها پالسهای الکتریسیتۀ کوچکی تولید می کنند که سلولهای عصبی باقیمانده در شبکیه را تحریک می کنند تا اطلاعات تحریک را به بخشی از مغز منتقل کند که آنرا بینایی تفسیر می کند.

کارایی این دستگاه

دکتر مارک همایون یکی از دانشمندان دخیل در پروژه آرگوس II به مجله شبکیه تایمز گفت:  برای افرادی که دهه ها نابینا بوده اند جلسات درمانی و تمرین نیاز است تا « دوباره یادبگیرند» از طریق تحریک الکترودهای کاشته شده ببینند.

بیماران علاوه برنیاز به آموزش مجدد درک اطلاعات دیداری باید خود را با نوع اطلاعات جدیدی که الکترودهای آرگوس II فراهم می آورد سازگار کنند.

argus-iiالن ژرارد یکی از مبتلایان به رتینیت رنگدانه ای که در کلینیک مایو کاشت شبکیه دریافت کرد تجربۀ خود را پس از روشن شدن کاشت اینگونه توصیف می کند: «مانند تصویر معمولی نیست بلکه مانند جریان دائم نور پالس شده و فلاش نور است که باید قادر باشم تغییرات در اشکال را درک کنم. خام اما قابل توجه هستند.»

ریموند ایزی، پزشکِ ژرارد، می گوید وی با اطلاعاتی که از طریق الکترودها دریافت کرد توانست اشیا و صحنه را بازسازی نماید. بعلاوه حافظۀ دیداری و مهارتهای شناختی او احیا شد.

آرگوس II قادر به بازگرداندن بینایی معمولی و کامل نیست اما کارآیی اش برای افرادی که پیش از این فقط نور را تشخیص می دادند جزیی نیست.

۸۹ درصد شرکت کنندگان در آزمایشهای بالینی پس از روشن شدن کاشت در لمس مربع سفید روی صفحه سیاه در مقایسه با انجام آزمایش در زمان خاموش بودن کاشت، عملکرد بهتری داشتند.

۵۴ درصد بیماران به طور میانگین در انجام آزمایش عملی نیز پس از روشن شدن کاشت با موفقیت در را تشخیص می دهند در مقایسه با ۱۹ درصد زمانیکه کاشت خاموش است.

همایون می گوید آرگوس II می تواند توانایی بیمار در تشخیص چهارچوب در و حاشیه پیاده رو، تفکیک لباسهای روشن از تیره برای شستشو در ماشین لباسشویی، تشخیص محل افراد، دیدن موانع پیشرویشان هنگام راه رفتن را بهبود بخشد.

آینده

محققان معتقدند تعداد ۳۰ نفر شرکت کننده در آزمایشهای بالینی کم است و نتیجه گیری قطعی را مشکل می کند.

اما اطلاعات پیشین تحقیقات دربارۀ امنیت و مزایای دستگاه برای سازمان غذا و داروی آمریکا کافی بود تا استفاده از آرگوس II  توسط بیماران مبتلا به رتینیت رنگدانه ای شدید را مورد تائید قرار دهد.

شرکت تولید کنندۀ سیستم  آرگوس II  به نام محصولات پزشکی دید دوم در سپتامبر ۲۰۱۴ اعلام کرد محققان دانشگاه منچستر انگلیس از دستگاه برای افرادی که در اثر سن بالا دچار استحالۀ ماکولا، علت شایع نابینایی، شده اند استفاده خواهد کرد.

چنانچه کاشت سیستم شبکیه برای کمک به بیمارانی که به دلایل دیگر بینایی خود را از دست داده اند نیز موثر باشد، دنیا به روی خیلی ها روشن می شود.

منبع: http://uk.businessinsider.com/scientists-put-a-bionic-eye-to-the-test-and-it-helped-blind-people-see-again-2015-7?r=US&IR=T

[/fusion_text]

نظری بدهید