دستگاههای تنظیم قند خون پیش از دسترسی عموم در مراحل پایانی تولید قرار دارند
مبتلایان به دیابت نوع ۱ که هورمون انسولین تولید نمی کنند باید مراقب گلوکز (قند) خونشان باشند. قند خون بالا در طولانی مدت به دلیل انسولین خیلی کم بروز می کند که می تواند به آسیب عصبی یا اندامی بیانجامد؛ قند خون پایین می تواند به ضربه مغزی یا مرگ ختم شود. استاندارد طلایی کنونی شامل تست پیوسته گلوکز (بوسیلۀ حسگری که به زیر پوست وارد می شود)، تزریق انسولین (دستگاهی که قابل برنامه ریزی جهت آزاد کردن مقدار مشخصی انسولین است) و آزمایش و خطای متعدد از سوی کاربر می باشد چرا که دستگاه تست گلوکز و پمپ انسولین با هم در ارتباط نمی باشند.
محققان مدتها به دنبال راه حلی جهت ادغام و خوکارسازی این مراحل بودند. نتیجه تحقیقات آنها لوزالمعدۀ مصنوعی است که می تواند انسولین مورد نیاز بدن را تخمین بزند و به صورت خودکار وارد بدن سازد. کلی دانکلینگ ریلی، پرستار و مربی دیابت می گوید «لوزالمعده مصنوعی کمک می کند تا زمانی که درمانی پیدا شود زندگی نسبتا عادی داشته باشیم. برای اولین بار در ۲۴ سالی که به دیابت مبتلا هستم توانستم هر وقت می خواهم ورزش کنم و بدون ترس دایمی از افت قند خون با بیمارانم کار کنم.» پس از یک دهه کار روی این سیستم چندین پروژۀ لوزالمعده مصنوعی پیش از عرضه به بازار به مراحل پایانی نزدیک می شوند.
ماه می امسال تولیدکنندۀ دستگاههای پزشکی مِدترانیک به اداره غذا و داروی آمریکا درخواست تایید «حلقه بسته ترکیبی» را ارایه داد و تاییدیه آن پایان سپتامبر صادر شد. این دستگاه میزان گلوکز را پیوسته تست می کند و به صورت خودکار میزان انسولین را با پمپ انسولین تنظیم می کند. کاربران باید بسته به مصرف غذا، دوز انسواین را وارد نمایند. در تحقیقی که ۱۲۴ دیابتی از مدترانیک استفاده نمودند بی خطر بودن مصرف آن و تعیین دوز توسط بیماران در منزل نشان داده شد.
یکی از بزرگترین آزمایشهای بالینی انجام شده روی ۲۴۹ بیمار در سراسر آمریکا و اروپا زمستان گذشته آغاز شد. دانشگاه ویرجینیا و هاروارد به همراه چند سازمان دیگر ایمنی این دستگاه را مورد بررسی قرار دادند. در این آزمایش ایمنی و موثر بودن این سیستم که در آن پمپ انسولین، تست پیوستۀ گلوکز و تلفن هوشمند ادغام شده اند، سنجیده می شود. تلفن هوشمند دارای الگوریتمی است که قند خون را تحلیل می کند و میزان لازم انسولین را پمپاژ می نماید. دو نوع الگوریتم مورد آزمایش قرار می گیرند.
شرکت بتا بیونیکس روی دستگاهی که در عکس نمایش داده شده کار می کند. این دستگاه هم انسولین و هم گلوکاگون، هورمونی که قند خون را افزایش میکند، را کنترل می کند. الگوریتم این دستگاه براساس اطلاعات تست پیوستۀ گلوکز، تعیین می کند کدام هورمون به چه میزان آزاد شود. ادوارد دامیانو مدیر عامل این شرکت می گوید «با استفاده از هر دو هورمون انسولین و گلوکاگون می توان میزان قند خون را بهتر کنترل نمود.» وی امیوار است آزمایش بالینی این دستگاه اواسط سال ۲۰۱۷ آغاز شود. نسخه ای که در آن فقط از انسولین استفاده شود اوایل سال ۲۰۱۸ مورد تایید قرار خواهد گرفت.
منبع: https://www.scientificamerican.com/article/the-artificial-pancreas-is-here